Utstyr du trenger

Du er ansvarlig for alt nødvendig utstyr som kreves til studiet.

Du må ha egen spade, søkestang og elektronisk sender/mottaker (S/M) De som kjører alpint, må ha touring-muligheter. Her er noen tips fra lærerne på halvårskurset Ski og skred.

Du må ha: Ski - telis eller randonne med tilhørende reparasjonsutstyr (wire, stag eller andre saker som kan ryke på fjellet). Randonne bindinger kan være mer utsatt enn telemark. Dere med rando må tenke gjennom reparasjons-løsninger. Du bør ha backup ski/bindinger som gjør at du slipper å gå glipp av turer/dager i påvente av reservedeler/postgang og andre forsinkende momenter.

Staver - teleskop er å foretrekke pga vandre/toppturene (husk reservetrinser) Feller/stighudar - unngå feller som er mye smalere enn skiene. Toppturtraseene har en tendens til å bli svært bratte i utlandet.

Ryggsekker
Størrelse 40 - 50 liter. I “urbane strøk” som i alpene hvor hjelpen kommer raskt, trenger man ikke like mye med seg som i Sarek, Lyngen og backcountry i Canada. For å få plass til det man trenger av sikkerhetsutstyr, bekledning, mat/drikke og kameratredingsutstyr, bør sekken være større enn 40 liter slik at mest mulig er oppi sekken. Den bør ha mage/hoftebelte med greie festemuligheter for skiene. På lengre vandreturer som Sarek kan man ha behov for en større sekk, hvis man har en liten sekk som topptursekk. Velger du å satse på en lett regulerbar sekk på 40 - 60 liter kan du greie deg med en slik sekk til alle turer. Regelen er at det er bedre bæresystem og bedre å kjøre på ski med en sekk du kan stramme mindre, enn å overlesse småsekker.

Overnattingsutstyr
Telt, primus, pulk og kjeler til teltlag på 3-4 personer har skolen som skal dekke behovet etter at dere har returnert fra Canada.

 • sovepose ... bør ha en todelt løsning slik at du kan anvende en liten pose til toppturer og to poser til kalde netter i teltet. Unngå store kunstfiberposer som tar stor plass og gir liten fleksibilitet. Løsningen bør tåle ned til minus 20 - 25 C.
 • liggeunderlag
 • fotposer/alternativer til skisko i basecamp på våre teltturer
 • hodelykt
 • termos/drikkeflasker/camelback (C. back fungerer dårlig under minus 5 uten mulighet for sol eller tining. Man bør ha flasker som backup)
 • turbestikk/tallerken/kopp

Turklær - normal skibekledning - anbefaler votter som backup på kalde dager der hansker ikke duger.

Sikkerhetsutstyr mm. 

 • hjelm
 • knebeskyttere (telis) ... ryggplate er overflødig pga vår bruk av sekk.
 • SM/beeper  spade og søkestang fra første samling
 • kartmappe og kompass (360 grader)
 • kikkert (viktig i veivalg og snøstudier)
 • skredsekk er valgfritt men regnes for å være det mest effektive hvis tatt av skred

Du kan ha

- privat telt/primus m.m. hvis ønsker å campe i Alpene eller Canada - stegjern/isøks m.m. hvis krevende forhold.

Egne turer på fritida
Fornuftig utstyr er en viktig sikkerhetsfaktor når en ferdes ute i naturen. En kan selvfølgelig aldri garantere at det ikke vil kunne oppstå skader/ulykker. Skolen er opptatt av at friluftslivsturene skal skje innenfor trygge rammer, også på de turer som den enkelte elev tar i sin fritid og har ansvaret for selv.
Ski og skred, Øytun folkehøgskole / N-9518 Alta
Telefon: 78 44 91 40 / Faks: 78 44 91 70 / E-post:

Utviklet og designet av Bris

admin